Σπουδαία ανακάλυψη: Έλληνας επιστήμονας δίνει ελπίδα με συμπλήρωμα διατροφής σε παιδιά με αυτισμό


Σπουδαία ανακάλυψη: Έλληνας επιστήμονας δίνει ελπίδα με συμπλήρωμα διατροφής σε παιδιά με αυτισμό


Διαφ.



Ο λόγος για τον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Δρ Θεοχάρη Θεοχαρίδη, ο οποίος μαζί με την ομάδα του μετά από μελέτες ανακάλυψα πως διατροφικό συμπλήρωμα με βάση τη φυτική ουσία λουτεολίνη φαίνεται πως βοηθά παιδιά με αυτισμό να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα το μέλλον τους.

Οι μελέτες και τα ευεργετικά οφέλη του συμπληρώματος διατροφής

Μελέτες Έλληνα επιστήμονα στην Αμερική και συναδέλφων του στο Αττικό Νοσοκομείο έδειξαν ότι η χορήγηση διατροφικού συμπληρώματος λουτεολίνης βελτιώνει σημαντικά τη βλεμματική επαφή και την κοινωνικότητα των αυτιστικών.

Πρόκειται για τον Δρ Θεοχάρη Θεοχαρίδη, καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Τι είναι ο αυτισμός

O Δρ Θεοχαρίδης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αυτισμός, με βάση τον Δρ Θεοχαρίδη, δεν είναι ψυχιατρική ασθένεια, όπως πιστεύονταν. “Είναι μία αυτοκαταστροφή που συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πολύ νωρίς μετά τη γέννηση του παιδιού. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρο, επειδή γύρω στο 60% των παιδιών έχουν αντισώματα κατά του δικού τους εγκεφάλου”, δήλωσε ο επιστήμονας.

Το παραπάνω “σημαίνει ότι, σε ανύποπτο χρόνο, ο εγκεφαλικός φραγμός, που προστατεύει τον εγκέφαλο, πρέπει να ήταν διαπερατός, έτσι ώστε τα λευκά αιμοσφαίρια να μπουν μέσα […] και να δημιουργήσουν αντισώματα εναντίον του”, δήλωσε ο Δρ Θεοχαρίδης, προσθέτοντας ότι ορισμένες φυτικές ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στην Ελλάδα, πιθανότατα, είναι η λύση.

Ο αυτισμός εξελίσσεται σε επιδημία

Στην Αμερική, ο Δρ Θεοχαρίδης έχει την πατέντα χρήσης τέτοιων ουσιών, όπως της λουτεολίνης, για την καταπολέμηση της φλεγμονής στον εγκέφαλο. Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο αυτισμός, που εξελίσσεται σε επιδημία (1 στα 50 παιδιά σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ είναι αυτιστικό) δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, καθότι αυτοάνοσο νόσημα.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι οι εργαστηριακές του μελέτες, διάρκειας δύο ετών, έδειξαν ότι η λουτεολίνη σε καθαρή μορφή αναστέλλει ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων (μαστοκύτταρα) από το να προκαλούν φλεγμονή. Έτσι, προχώρησε στη δημιουργία συμπληρώματος διατροφής με βάση αυτή την ουσία και το πυρηνέλαιο, για άτομα με αυτισμό.

Οι μελέτες σε Αμερική και Ελλάδα

Στη συνέχεια, “έγιναν δύο μελέτες, μία στην Αμερική και μία από τους συναδέλφους κ.κ. Φρανσή και Τάλλιου, στο Αττικό Νοσοκομείο”, είπε ο Δρ Θεοχαρίδης. Και στις δύο μελέτες συμμετείχαν παιδιά ηλικίας γύρω στα 3 έτη. “Η βελτίωση που ήταν στατιστικά σημαντική και στις δύο μελέτες ήταν η βλεμματική επαφή και η κοινωνικότητα”, είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Η επιστολή πατέρα και το αισιόδοξο μέλλον

Συμπλήρωσε πως ακόμη και μία τέτοια περίπτωση είναι αρκετή για να δώσει ελπίδα. Μάλιστα, χαρακτηριστικά, ανέφερε την περίπτωση ενός γονιού που “έγραψε μια απίστευτη επιστολή, όπου έλεγε ότι το παιδί του, για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια, είπε μπαμπά σ’ αγαπώ”.

Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του σκευάσματος, επισημαίνοντας ότι, έπειτα από τις δύο μελέτες που έγιναν, έχει χαρακτηριστεί, στην Αμερική, σαν ιατρικό βοήθημα. «Και όταν κάτι θεωρείται ιατρικό βοήθημα, μπορεί να αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένη ασθένεια», καταλήγει ο ίδιος στις δηλώσεις του.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: