Τριψάνα ή Βραστόγαλο: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων!


Τριψάνα ή Βραστόγαλο: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων!


Διαφ.

Το γάλα αποτελεί την πρώτη και πιο βασική, πλήρη, καθώς και θρεπτική τροφή του ανθρώπου. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί μια τροφή ζωής, η οποία έθρεψε γενιές και γενιές, με πρώτες εκείνες των παππούδων και των γονιών μας.

Το βραστόγαλο ή τριψάνα είναι ένα νόστινο και θρεπτικό πιάτο για το πρωινό Ένα φαγητό για το κατάλληλο ξεκίνημα της ημέρας, είτε πρόκειται για κάποιον που δουλεύει, είτε για κάποιο μαθητή. Για να φτιάξει κάποιος βραστόγαλο, πρέπει να έχει ένα κιλό γάλα πρόβειο και αλάτι.






Για να φτιάξει κάποιος βραστόγαλο, πρέπει να βάλει για αρχή το γάλα στην κατσαρόλα. Μαγειρεύοντας σε κανονική φωτιά, θα προσθέσει το αλάτι και όσο το γάλα βράζει, το ανακάτεμα θα πρέπει να γίνεται όλο και συχνότερο. Όταν αρχίσει να «φουντώνει», συνεχίζεται ακόμη και τότε, το ανακάτεμα.

Όμως θα πρέπει κανείς να προσέξει πολύ να μην του χυθεί. Από εκεί και πέρα, το ανακάτεμα θα πρέπει να γίνεται μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. Άν το γάλα βράσει στα ξύλα, γίνεται ακόμη πιο νόστιμο. Για το τέλος, σερβίρουμε το γάλα ζεστό και τρίβουμε από πάνω ψωμί, με προζύμι.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το γεγονός ότι το πρόβειο γάλα κατά τον μήνα του Αυγούστου είναι το πιο κατάλληλο για να φτιάξει κανείς βραστόγαλο, το οποίο είναι γνωστό και ως βραστογαλιά.




πηγή




Διαβάστε επίσης: