Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για τη δράση του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου στον οποίο ασκήθηκε δωξη για παιδική πορνογραφία.
Ο συγγραφέας κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος γνωστού εκδοτικού οίκου και πλέον βρίσκεται από τις 18 Οκτωβρίου 2022 προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης μετά από δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Σε βάρος του ασκήθηκε από τον εισαγγελέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.
Το «Child Protection System» εντόπισε τον Παπαθεοδώρου
Εντωμεταξύ η ΕΛ.ΑΣ. σε ενημερωτικό της σημείωμα εξήγησε πώς έφθασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Περιγράφει πώς χτύπησε το σύστημα, καθώς ο συγγραφέας μπήκε στα site με τέτοιο υλικό έχοντας στην κατοχή του υλικό πορνογραφίας με πρωταγωνιστές παιδιά κάτω των 12 ετών.
Εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν στο Διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας, ονόματι Child Protection System.
Το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.
Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του.
Η έρευνα των Αρχών διήρκησε 2 με 3 μήνες και βρέθηκαν στον υπολογιστή του συγγραφέα σχεδόν 100 βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. φτάνει στα ίχνη 30-40 ατόμων που κάνουν τις ίδιες πράξεις.
Οι ισχυρισμοί του συγγραφέα δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του συγγραφέα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας, σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο συλληφθείς δεν έδωσε προανακριτική απολογία.
Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα-αντικείμενο. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν την προφυλάκισή του.
Η ανάρτηση Παπαθεοδώρου για τις συνέπεις των πράξων και τη λύτρωση
Ο ίδιος ο συγγραφέας, στην ιστοσελίδα του έχει επιλέξει να παραθέσει ένα απόσπασμα από συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:
«Αυτό που δίνω ως στίγμα στα βιβλία μου είναι η δυνατότητα των ατομικών επιλογών, της προσωπικής ευθύνης, των χειρισμών. Ο καθένας, συνειδητοποιώντας το περιθώριο και τις συνέπειες των πράξεών του, μπορεί να πράξει αναλόγως. Και αυτή η συνειδητοποίηση για μένα είναι μια πρώτη μορφή λύτρωσης κι ελπίδας».
«Είχα φλατ εφηβεία»
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2020, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είχε περιγράψει τον εαυτό του για τις ανάγκες της εκπομπής «1000 χρώματα του Χρήστου», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ.
Ο συγγραφέας δήλωνε πως ως παιδί ήταν μοναχικό, αλλά όχι αντικοινωνικός. «Δεν πέρασα μια εφηβεία γεμάτη εξάρσεις. Η εφηβεία μου ήταν κατά κάποιο τρόπο ακύμαντη. Φλατ, επίπεδη. Έτσι, κάποια πράγματα, ίσως από ψυχολογικούς λόγους, μέσω των εφηβικών ή των νεανικών βιβλίων τα ξαναζώ», έλεγε τότε.
Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή:
«Γεια σας, είμαι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, είμαι συγγραφέας παιδικής, εφηβικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η σχέση μου με το βιβλίο είναι πάρα πάρα πολύ παλιά και θα έλεγα πατροπαράδοτη οικογενειακή.
Πολύ παλιά γιατί διαβάζω από πολύ μικρός, διαβάζω από σχεδόν μωρό. Η αλήθεια είναι ότι είχα πάει σε ιδιωτικό σχολείο και έτσι τα καλοκαίρια δεν είχα πάρα πολλούς φίλους. Ήμουν ένας μοναχικός τύπος και έτσι αυτό που λένε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, για μένα ήταν μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Το βιβλίο ήταν ο καλύτερός μου φίλος τα καλοκαίρια. Δεν ήμουν αντικοινωνικός, ήμουν όμως λίγο μοναχικός.
Είπα και πατροπαράδοτο, είπα και οικογενειακό… και αυτό γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που διάβαζαν όλοι. Διάβαζαν βιβλία, διάβαζαν εφημερίδες, διάβαζαν περιοδικά, διάβαζαν κάθε είδους έντυπο και έτσι έμαθα να διαβάζω και εγώ πάρα πολύ μικρός και πάρα πολλά πράγματα.
Μετά από πάρα πολλά χρόνια έγινα συγγραφέας. Όταν ήμουν 25-26 χρόνων και είχα απολυθεί από το Ναυτικό. Και πώς έγινα; Από μια μεγάλη ανάγκη. Ποτέ μου δεν ήμουν καλός σε κάτι στο σχολείο. Δεν ασχολιόμουν με τη μουσική, με τον αθλητισμό.
Δεν έπιαναν τα χέρια μου να μαστορέψω. Και έτσι ένα καλοκαίρι, όταν απολύθηκα από το Ναυτικό, κάθισα και έγραψα κάποιες σκέψεις σε ένα χαρτί. Και αυτές οι σκέψεις, σιγά σιγά, έγιναν παράγραφοι, κεφάλαια και μετά έγιναν ένα ολόκληρο βιβλίο. Και εκεί κάπου κατάλαβα ότι μου άρεσε να γράφω. Αυτό που λένε, δηλαδή, ότι το γράψιμο είναι μια μεγάλη ανάγκη για τον συγγραφέα, για μένα ίσχυσε 100%. Γιατί; Γιατί δεν ήξερα κάτι άλλο να κάνω.
Και έτσι μπήκα στον θαυμαστό κόσμο της συγγραφής. Δεν γράφω κάθε μέρα. Και γράφω κατά κύριο λόγο εφηβικά βιβλία. Μπορεί να με ρωτήσετε γιατί εφηβικά και όχι ενηλίκων.
Θεωρώ ότι το αγαπημένο μου είδος είναι το εφηβικό και νεανικό. Και εδώ θα σας πω άλλο ένα στοιχείο για τον εαυτό μου. Όταν ήμουν μικρός, όταν ήμουν μαθητής γυμνασίου ή λυκείου, ήμουν ένας καλός μαθητής, μοναχικός αλλά κοινωνικός, δεν αναιρεί το ένα το άλλο, αλλά δεν πέρασα μια εφηβεία γεμάτη εξάρσεις. Η εφηβεία μου ήταν κατά κάποιο τρόπο ακύμαντη. Φλατ, επίπεδη. Έτσι, κάποια πράγματα, ίσως από ψυχολογικούς λόγους, μέσω των εφηβικών ή των νεανικών βιβλίων τα ξαναζώ.
Με ρωτάνε πολύ για τα μηνύματα που θέλω να περάσω με τα βιβλία μου. Κανένα μήνυμα δεν θέλω να περάσω. Η ίδια η αναγνωστική απόλαυση είναι από μόνη της ένα μήνυμα. Αυτό όμως που θέλω να πω στους γονείς, αυτό που θέλω να πω στα παιδιά και στους νέους είναι ότι τα βιβλία δεν είναι ψυχαναγκασμός. Δεν πρέπει να είναι ψυχαναγκασμός και δεν πρέπει να σχετίζονται με τη σχολική ζωή και την εκπαίδευση. Τα βιβλία είναι απόλαυση. Χαρείτε τα».
Δείτε τη συνέντευξη του Βασίλη Παπαθεοδώρου:
Πηγή