Τι είναι η «τpιδημία» για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε


Στη σημερινή (1/10) έκτακτη ενημέρωση για τα εμβόλια του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την «τριδημία» για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούμε.


Διαφ.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 17 κρούσματα της μετάλλαξης Κένταυρος στην Ελλάδα – Αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα 8 πόλεων

«Αυτός τον σκότωσε...» - «Βόμβα» για το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

«Αυτός τον σκότωσε...» - «Βόμβα» για το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου

Η κα. Θεοδωρίδου δέχθηκε σχετική ερώτηση, σχετικά με τον φόβο που υπάρχει στους επιστήμονες για μια «τριδημία» με τον ιό της γρίπης, τον κορονοϊό και τον αναπνευστικό ιό RSV. Τι σημαίνει, δηλαδή, για τους πολίτες και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια.

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια δηλαδή για Covid-19 και για γρίπη είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεγαλύτερα μεταξύ των εμβολίων, επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο», είπα αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε: «Τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε “τριδημία”. Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως, είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει.

Οι ανησυχίες πάντα ξεκινάνε και από επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης. Εδώ έχουν αρχίσει τα κρούσματα, αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι είναι ένα κύμα που έχει αρχίσει και μας απειλεί».

Καταλήγοντας η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε: «Επομένως, για τα δύο νοσήματα υπάρχουν εμβόλια. Για τον RSV, που έχει επίπτωση σε μικρές ηλικίες και βάζει παιδιά στο νοσοκομείο, ο τρόπος προφύλαξης είναι τα κοινά – αλλά πολύ χρήσιμα – μέτρα που προστασίας που έχουμε. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευστούμε».

Ο ιός RSV και τα συμπτώματα

Ο RSV είναι ένας αναπνευστικός ιός που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό.

Στα μικρά βρέφη, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: