Τραγωδία που δεν την χωρά ο ανθρώπινος νους σημειώθηκε στην Κρήτη λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με θύμα μία 47χρονη από τη Σλοβενία.
Η γυναίκα καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του ενοικιαζόμενου διαμερίσματος, στο οποίο διέμενε στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, μαζί με τον 51χρονο σύζυγο της και τον 9χρονο γιο τους.
Πατέρας και γιος γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα, ωστόσο η 47χρονη βρήκε τραγικό θάνατο. Ειδικότερα, το διαμέρισμα κατέρρευσε κάτω από το βάρος μεγάλου όγκου βράχων και μπάζων που αποκολλήθηκαν από το λόφο. Λόφος ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που διέμενε η οικογένεια.
Το χρονικό της τραγωδίας στην Κρήτη
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα neakriti.gr, ήταν γύρω στα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, όταν στις τοπικές Αρχές σήμανε συναγερμός, καθώς είχαν ειδοποιηθεί να σπεύσουν στην παραλία της Αγιά Φωτιάς, όπου ένας τεράστιος βράχος και άλλοι μικρότεροι είχαν αποκολληθεί και είχαν κατρακυλήσει από το λόφο και είχαν γκρεμίσει το ανατολικότερο τμήμα συγκροτήματος ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, λίγα μέτρα από την φημισμένη παραλία της περιοχής. Οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το σημείο προκαλούν ανατριχίλα.
Οι βράχοι και τα μπάζα είχαν καταπλακώσει ένα ζευγάρι τουριστών και το 9χρονο αγοράκι τους. Σε πολύ σύντομο χρόνο κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Νομό Λασιθίου και η 3η ΕΜΑΚ από το Νομό Ηρακλείου, επιχειρώντας με 50 πυροσβέστες και 20 πυροσβεστικά οχήματα να ξεθάψουν κάτω από τα μπάζα τους τρείς Σλοβένους επισκέπτες.
Ο δε τομέας ΕΚΑΒ Ιεράπετρας είχε κινητοποιήσει 4 ασθενοφόρα για να παραλάβει και να διακομίσει τους ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί κάτω από τα συντρίμμια.
Βρέθηκε θαμμένη στα συντρίμμια η 47χρονη γυναίκα
«Ο 51χρονος άντρας και το 9χρονο αγοράκι βρέθηκαν πολύ γρήγορα και ήταν καλά στην υγεία τους αλλά είχαν υποστεί ισχυρό σοκ. Ο άντρας είχε μερικές γρατζουνιές στο πρόσωπο αλλά το παιδί είχε τραυματιστεί στο πόδι και στο πρόσωπο αλαφρά. Τους παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.
Εμείς από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Αγίου Ιωάννου βοηθούσαμε τους Πυροσβέστες με σκαπάνες, φτυάρια και άλλα μέσα, απομακρύνοντας τα μπάζα για να φτάσουμε στο σημείο όπου ήταν θαμμένη η 47χρονη.
Οι πυροσβέστες τη βρήκαν κατά τις 4:00 το πρωί χωρίς αισθήσεις. Ήταν ήδη νεκρή αλλά δεν έφερε εμφανείς τραυματισμούς και γι’ αυτό πιθανολογείται ότι πέθανε από ασφυξία κάτω από τα μπάζα», είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ. Νίκος Αθάνατος, που είναι μέλος της ομάδας Πολιτικής Προστασίας της περιοχής.
«Είναι οι στιγμές που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό σου, ειδικά όταν καταφέρνεις να σώσεις ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς, καθώς παρά την τεράστια εμπειρία του ανέφερε πως «η χθεσινοβραδινή επιχείρηση στην ήταν μια από τις δυσκολότερες, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό του».
«Έφυγε το βουνό και έπεσε στα κεφάλια τους, ήταν φοβερό. Νομίζω ήταν πολύ τυχεροί που γλίτωσαν ο πατέρας με το γιο, δυστυχώς η 47χρονη γυναίκα εκεί που βρισκόταν δεν είχε καμμία τύχη», λέει στο cretalive.gr ο έμπειρος πυροσβέστης που από την πρώτη στιγμή μαζί με 50 άνδρες του βρέθηκαν στο πεδίο.
Βίντεο από drone αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής:
Όπως αναφέρει το cretapost.gr, οι τρεις τους απολάμβαναν τις διακοπές τους στην Αγιά Φωτιά και μάλιστα την Κυριακή ήταν το τελευταίο βράδυ στο νησί.
Ευθύμιος Λέκκας για Κρήτη: «Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κατολίσθηση - Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις»
Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον βράχο στην Κρήτη που ξεκόλλησε από το βουνό και καταπλάκωσε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μία 45χρονη.
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης με την τραγωδία που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο στην Αγιά Φωτιά στο Λασίθι.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός αλλά και για κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο της 45χρονης.
«Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν η εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Σε αυτό συνέβαλε και η έντονη βροχόπτωση που είχαμε στην Κρήτη πριν από 15 μέρες, η οποία απλώς επιτάχυνε την εκδήλωση του φαινομένου. Κατά τα άλλα, ήταν μία κλασική περίπτωση που θα εκδηλωνόταν κάποια στιγμή η κατολίσθηση», είπε αρχικά.
«Τέτοιες μετακινήσεις ογκόλιθων έχουν γίνει και στο παρελθόν. Το ξενοδοχείο θα έπρεπε να κλείσει. Και δεν είναι το μόνο στη χώρα. Επανέρχεται το θέμα της εκτέλεσης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών ως υποχρεωτικών μελετών και αυτοί που υπογράφουν αυτές τις μελέτες, να είναι επιστήμονες και τεχνικοί που να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής και ο υπηρεσίες να ελέγχονται έτσι ώστε εάν δεν έχουν αυτές τις άδειες να μην προχωρούν στην αδειοδότηση», συμπλήρωσε.
«Το ξενοδοχείο ήταν από το 1980, τότε δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση γεωπολιτικών μελετών. Από το 1995 και έπειτα έχει καθιερωθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα και άλλες μονάδες που είναι ακατάλληλες», κατέληξε μιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας.
Πηγή