Ξεκάθαρος, όσον αφορά την καιρική κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες και κυρίως το τριήμερο 28-30/10, υπήρξε στον «αέρα» του Mega ο Γιάννης Καλλιάνος.
Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε τη γενική καλοκαιρία που θα επικρατήσει στη χώρα, σημειώνοντας δε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα αεροδρόμια της επικράτειας, καθώς και στη μεταβολή που θα υπάρξει στον καιρό από την Λαμία και βορειότερα.
«Έδειξε» την πρώτη μέρα του πραγματικού χειμώνα ο Σάκης Αρναούτογλου: «Καμία βροχή στην Ελλάδα μέχρι και...»
Μέχρι και την Τετάρτη (26/10) θα παραμείνει ο… καλοκαιρινός καιρός και σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από την 28η Οκτωβρίου.
Ο υδράργυρος μέχρι και τα μέση της εβδομάδας, λοιπόν, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (27 με 28 βαθμούς), ωστόσο από την Παρασκευή και από βορρά προς νότο ο βοριάς θα ρίξει τη θερμοκρασία στους 20 με 21 βαθμούς, επαναφέροντάς την σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Μάλιστα, την Παρασκευή (28η Οκτωβρίου) αναμένονται κάποιες ασθενείς βροχές από τη Θεσσαλονίκη έως και τη Θεσσαλία, ενώ το Σάββατο (29/10) οι κάποιες τοπικές βροχές θα υπάρχουν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά. Ορισμένες μπόρες θα δουν και τα βορειοδυτικά της Κρήτης, αλλά η υπόλοιπη χώρα φαίνεται πως θα αργήσει πολύ ακόμα για να δει κάποιες σημαντικές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα που παρουσίασε ο Σάκης Αρναούτογλου δεν φαίνεται να υπάρχουν βροχές στην Ελλάδα έως και τις 7 Νοεμβρίου.
Γαϊδουροκαλόκαιρο: Από πού πήραν την ονομασία τους οι ζεστές μέρες του Οκτωβρίου - Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου
Τις τελευταίες μέρες έχουμε ακούσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα υπάρχει αλλαγή στο σκηνικό του καιρού και θα κάνουν την εμφάνισή τους ζεστές μέρες.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι τόσο ότι θα έχουμε για λίγες ακόμα μέρες ζέστη, αλλά η περίεργη ονομασία που έχει αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας. Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο που αναφέρεται στο διαδίκτυο και στις τηλεοράσεις από τους μετεωρολόγους τις τελευταίες μέρες και από πού προήλθε η ονομασία του;
Δείτε επίσης: Το ξεκαθάρισε το Meteo: Αυτή θα είναι η πιο ζεστή μέρα του «γαϊδουροκαλόκαιρου»
Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο;
Η ονομασία αυτής της λέξης προέρχεται από το γαϊδούρι που θεωρείται ένα αρκετά πεισματάρικο ζώο, αφού ορισμένες φορές στυλώνει τα πόδια και δεν ακούει κανέναν. Έτσι, λοιπόν, έχουν χαρακτηρίσει και οι μετεωρολόγοι το καλοκαίρι που αρνείται πεισματικά να φύγει ακόμα και τους φθινοπωρινούς μήνες.
Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά σε διαφορετικές περιόδους, εμφανίζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου, που ανάλογα με το κλίμα και την χώρα ποικίλει η ονομασία του. Πιο συγκεκριμένα, στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ η θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται “Indian Summer” και έχει σχέση με τους Ινδιάνους που μπορούσαν να κυνηγούν εκείνη την εποχή. Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως “καλοκαίρι των τσιγγάνων” ή “καλοκαίρι των φτωχών”, ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως “Miholjsko leto”, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή “Miholjdan” γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο και αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και προέρχεται από το γεγονός ότι σχεδόν πάντα αυτή την εποχή θερμές αέριες μάζες έρχονται από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.
Έτσι, η θερμή περίοδος του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει μέχρι και την 28η Οκτωβρίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου, με τον καιρό να είναι ιδανικός για καλοκαιρινές εξορμήσεις.
Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου
«Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται “Indian Summer” (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, “Altweibersommer” ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως “(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι”. Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως “καλοκαίρι των τσιγγάνων” ή “καλοκαίρι των φτωχών”, ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως “Miholjsko leto”, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή “Miholjdan” γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).
Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως “Veranico”, “Veranito” ή “Veranillo” (κυριολεκτικά, “μικρό καλοκαίρι”) και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως (“μικρό καλοκαίρι του Μαΐου”) ή ως “Veranito de San Juan” (“μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη”). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.
Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)” σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει “καλοκαίρι του παστουρμά”, καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!».
Πηγή