Κακά τα μαντάτα αν μένετε στο νοίκι – Η έκτακτη απόφαση ποu αλλάζει τα πάντα


Ενοίκια: Δραματικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη δυσκολία χιλιάδων ενοικιαστών να ανανεώσουν το μισθωτήριο συμβόλαιο τους.


Διαφ.

Αυτό καταδεικνύει με τρόπο εμφατικό η πρόσφατη έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Κάτι τέτοιο δεν μοιάζει, άλλωστε, παράλογο σε μια περίοδο όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί με τρομακτικούς ρυθμούς, ενώ συνολικά το ζήτημα του κόστους στέγασης αποτελεί μια τεράστια δυσκολία και ένα σοβαρό θέμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

«Έδειξε» την πρώτη μέρα του πραγματικού χειμώνα ο Σάκης Αρναούτογλου: «Καμία βροχή στην Ελλάδα μέχρι και...»

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

«Έδειξε» την πρώτη μέρα του πραγματικού χειμώνα ο Σάκης Αρναούτογλου: «Καμία βροχή στην Ελλάδα μέχρι και...»

Δείτε επίσης: «Ζαλάδα» προκαλούν οι τιμές των ενοικίων για φοιτητές: Έρχεται το «Σπίτι μου» - Οδηγός με 19 ερωτήσεις - απαντήσεις (video)

Τα προβλήματα αυτά εντείνονται και μοιάζουν ακόμα πιο μεγάλα και δισεπίλυτα κυρίως στους νέους ανθρώπους που σχεδιάζουν το επόμενο σημαντικό βήμα στη ζωή τους που συνοδεύεται φυσικά από την αναζήτηση ακινήτου.

Η ίδια αγωνία και ανασφάλεια ισχύει, όμως, και για όσους ήδη νοικιάζουν κάποιο ακίνητο και θα δουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το μισθωτήριο συμβόλαιο τους να λήγει – γεγονός το οποίο ταυτίζεται με την ενημέρωση των νέων απαιτήσεων από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

ενοικια-σπιτια-εκτακτη-αποφαση-24-10
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχονται και οι δηλώσεις του προέδρου του Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι οποίες αποκρυσταλλώνουν την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές στις επικοινωνίες που έχει μαζί τους ξεκινούν λέγοντας πως γνωρίζουν τις συνθήκες των υψηλών τιμών και των λιγοστών ακινήτων παράλληλα με την υψηλή ζήτηση, αλλά ζητούν να ενημερωθούν για κάποια ευκαιρία που ενδεχομένως προκύψει.

Στην ουσία ζητούν να ενημερωθούν για το αν βρεθεί κάποιο ακίνητο με 2 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, κατάλληλο για οικογένεια με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 550€/μήνα – 600€/μήνα όσον αφορά την Αττική.

Οι απαιτήσεις στις ανανεώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων

«Όλοι μας κατανοούμε ότι η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μια οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα και μάλιστα αν υπάρχουν και παιδιά. Ήδη από αρχές Ιουνίου/Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που αναμένονταν να λήξουν εντός των επομένων 3-4 μηνών. Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25-30%% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν δεχθεί την ραγδαία αύξηση ακόμη και 25%, θα πρέπει αναζητήσει νέα κατοικία. Οι ιδιοκτήτες επειδή γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο και παράλληλα η εύρεση κατοικίας που να συνάδει η κατάσταση του ακινήτου με το ζητούμενο μίσθωμα αποτελεί «τζόκερ», ξέρουν ότι ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την όποια αύξηση, διότι δεν υπάρχουν επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος.

«Αξίζει να αναφέρουμε», σημειώνει ο κ. Μπάκας, «ότι το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν ραγδαίες αυξήσεις δεν είναι φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν 1-2 ακίνητα, αλλά ιδιοκτήτες (φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα) πολλών διαμερισμάτων ή/και ολόκληρων πολυκατοικιών. Κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει ότι ο ενοικιαστής δεν είναι «σωστός» στις μισθωτικές υποχρεώσεις και γι΄ αυτό ο ιδιοκτήτης ζητάει μεγάλη αύξηση με στόχο να αποχωρήσει.

Το άνωθεν αποτελεί μια λογική που έχει βάση, αλλά μεγάλο μέρος των ενοικιαστών που έχουν έρθει και έρχονται αντιμέτωποι με ραγδαίες αυξήσεις για την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης, είναι πλήρως σωστοί στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους χωρίς οφειλές σε κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αντιθέτως καταγράφονται περιπτώσεις που καταβάλλουν το μίσθιο νωρίτερα από την συμφωνηθείσα ημερομηνία ανά μήνα».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: