Έχει σημάνει συναγερμός τις τελευταίες μέρες καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έρχεται «σαφάρι» αναδρομικών ελέγχων από την ΑΑΔΕ με επίκεντρο τις παραβάσεις σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Όλα αυτά την ώρα που το Δημόσιο έχει πάρα πολλά διαφυγόντα έσοδα από παράνομη δράση των πολιτών της χώρας και για αυτό προσπαθεί να τα περιορίσει.
Ο λόγος των ελέγχων; Όπως αναφέρουν αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έχουν εντοπιστεί πολλές υποθέσεις όπου φορολογούμενοι που έχουν δραστηριότητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν παραβάσεις με καταλογισμένα πρόστιμα τα προηγούμενα έτη.
Δείτε επίσης: Καταφθάνουν «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρους
Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο ότι η ΑΑΔΕ στοχεύει περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και αυτό διότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις που συχνά παρακάμπτονται εξού και οι έλεγχοι, αλλά και τα ήδη επιβεβλημένα πρόστιμα.
Για αυτό το λόγο οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ δεν θα περιοριστούν μόνο στην τρέχουσα χρήση, αλλά θα φτάσουν και σε προήγουμενα χρόνια – συγκεκριμένα στη δραστηριότητα από το 2019 αλλά και πιο πίσω. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εκκινούν από όσα στοιχεία ακινήτων δηλώθηκαν στο Taxisnet, όμως στο επίκεντρο θα μπουν και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν παρασπονδίες.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχει απορρίψει τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί και επέβαλλε πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι ελέγχονται έχουν μεν τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της δίκης. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως ο νόμος προβλέπει βαριές καμπάνες για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις.
Που «στοχεύουν» οι έλεγχοι των φορολογικών υπηρεσιών
- Τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων.
- Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
- Η διασταύρωση των ανωτέρω στοιχείων, με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΑ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.
- Τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.
- Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.
Τι ισχύει με τις παραβάσεις
Στις περιπτώσεις ακινήτων που δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», ή που αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους. Ακολούθως ο ιδιοκτήτης μέσα σε 10 μέρες προς σε ακρόαση στην Εφορία.
Το πρόστιμο, ξεκινά από 5.000 ευρώ και επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
- Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
- Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
- Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) καιστην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.
Πηγή