Πόλεμος στην Ουκpανία: Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Χερσώνα καλούν τους αμάχους οι ρωσικές αρχές – Κόσμος


Οι ρωσικές αρχές κατοχής στην ουκρανική πόλη της Χερσώνας κάλεσαν σήμερα τους αμάχους να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πολεμικής κατάστασης. Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες μέρες ρωσικό μαχητικό έριξε πύραυλο σε βρετανικό αεροσκάφος.


Διαφ.

Χιλιάδες αμάχων εγκαταλείπουν εδώ και ημέρες την πόλη διασχίζοντας τον ποταμό Ντνίπρο, μετά από πληροφορίες για μία επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη της πόλης, ενώ το σημερινό μήνυμα διαδόθηκε κατεπειγόντως.

Λίγο πριν γίνουν γονείς: Η Τζούλια Αλεξανδράτου ποζάρει στην αγκαλιά του συντρόφου της (photo)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Λίγο πριν γίνουν γονείς: Η Τζούλια Αλεξανδράτου ποζάρει στην αγκαλιά του συντρόφου της (photo)

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Χερσώνα καλούν τους αμάχους οι ρωσικές αρχές

«Όλοι οι άμαχοι της Χερσώνας πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Οι πολίτες της Χερσώνας και το προσωπικό όλων των τμημάτων και των υπουργείων της δημόσιας διοίκησης πρέπει σήμερα να περάσουν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Ντνίπρο».

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χερσώνα ώρα μηδέν» - «Υδάτινη πυρηνική βόμβα» θα πνίξει χιλιάδες ανθρώπους αν οι Ρώσοι ανατινάξουν μεγάλο φράγμα (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενα φράγμα στην περιοχή της Χερσώνας μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των Ρώσων, κάτι που θα βυθίσει 80 οικισμούς κάτω από το νερό και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Παράλληλα, οι προειδοποιητικές σειρήνες στο Κίεβο, ήχησαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Νίκου Δένδια στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών να οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος.

Αυτή είναι η εφιαλτική προειδοποίηση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, στην οποία αναφέρθηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, όπως μεταδίδει η Telegraph.

Το φράγμα είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Κακόβκα, το οποίο χτίστηκε επί Σοβιετικής Ενωσης και απέχει περίπου 55 χλμ από την πόλη της Χερσώνας. Το εργοστάσιο παράγει ηλεκτρική ενέργεια για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο ρωσικός στρατός ίσως θεωρεί ότι η καταστροφή του φράγματος θα μπορούσε να καλύψει την αποχώρησή του από τη Χερσώνα, από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου ποταμού και να καθυστερήσει την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων» επισημαίνει το Ινστιτούτο.

Όπως παρατηρεί, οι Ρώσοι θέλουν να φύγουν από τη Χερσώνα, καθώς είναι ο στόχος της αντεπίθεσης των Ουκρανών και έχει καταστεί πολύ δύσκολος ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων. Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ανατίναξη του φράγματος ισοδυναμεί με «υδάτινη πυρηνική βόμβα» που θα καταπνίξει χωριά και πόλεις.

Η ανησυχία των Ουκρανών

Ουκρανοί στρατιώτες και κάτοικοι της Χερσώνας εξέφρασαν στη βρετανική εφημερίδα την ανησυχία τους.

Ο Βλάντισλαβ, ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή, είπε ότι ρώσοι αιχμάλωτοι έχουν αναφέρει ότι θα καταστραφεί το φράγμα. «Δεν θα εκπλαγώ αν το κάνουν. Το μόνο που κάνουν άλλωστε, είναι γενοκτονία».

Ο Ντι, κάτοικος της Χερσώνας, ανέφερε ότι έχει ακούσει τις φήμες, αλλά δεν νομίζει ότι θα το επιχειρήσουν οι Ρώσοι, γιατί θα πλήξει την αριστερή όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονται οι ίδιοι. Οι Ρώσοι από τη μεριά τους διαδίδουν ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν το φράγμα, καθώς έχουν χτυπήσει και μία γειτονική του γέφυρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρεται σε σχόλια του ρώσου «χασάπη της Συρίας» και διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ως ένδειξη ότι ετοιμάζεται επίθεση στο φράγμα, για την οποία θα κατηγορήσουν τους Ουκρανούς.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν»

Η δεξαμενή πίσω από το φράγμα, η οποία παρέχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, περιέχει περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προετοίμαζε το έδαφος για μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή στη νότια Ουκρανία. «Έχουμε πληροφορίες ότι Ρώσοι τρομοκράτες έχουν ναρκοθετήσει το φράγμα και τις μονάδες του υδροηλεκτρικού σταθμού Κακχόβκα» είπε ο Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού χωρά περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Εάν οι Ρώσοι τρομοκράτες ανατινάξουν αυτό το φράγμα, περισσότεροι από 80 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, θα βρεθούν στη ζώνη ραγδαίων πλημμυρών.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν. Η παροχή νερού σε μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας θα μπορούσε να καταστραφεί. Αυτή η ρωσική τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να αφήσει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια χωρίς νερό για ψύξη – το νερό για το ZNPP λαμβάνεται από τη δεξαμενή Κακχόβκα».

Απ’ την άλλη πλευρά, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της διοικητικής περιφέρειας Νόβα Κακχόβκα, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι δεν έχει νόημα η Ρωσία να καταστρέψει το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Τι νόημα έχει η Ρωσία να το καταστρέψει τώρα; Ακόμη και από τυπική άποψη, αυτό είναι ανοησία. Αυτό είναι απόλυτη ανοησία» είπε ο Λεοντίεφ.

«Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σκεφτείτε ποιος ωφελείται από αυτό: είναι επωφελές για την Ουκρανία να καταστρέψει το φράγμα, τον υδροηλεκτρικό σταθμό, να διαταράξει την επιμελητεία, να σπείρει φόβο και πανικό, να σταματήσει τη δυνατότητα παροχής νερού μέσω του Καναλιούτης Βόρειας Κριμαίας προς το έδαφος της Κριμαίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τους βομβαρδισμούς της Μόσχας το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει καταστραφεί το 40% των υποδομών ενέργειας

Όλα μοιάζουν έτοιμα στο μέτωπο της Χερσώνας για την επίθεση των Ουκρανών για να απελευθερώσουν την πόλη στα νότια της χώρας, μια ενέργεια που -όταν και αν ολοκληρωθεί- θα είναι μια σημαντική νίκη για το Κίεβο.

Αλλά, για την ώρα, Ρωσία και Ουκρανία περισσότερο ανταλλάσσουν ρητορικά παρά πραγματικά πυρά. Ανάμεσα σε δύο -πραγματικά αυτή τη φορά- πυρά βρίσκονται ή κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν χιλιάδες άμαχοι που εγκαταλείπουν την πόλη.

Από τη μεριά του το Κίεβο τονίζει ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Καχόφκα. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός και το φράγμα, που τροφοδοτείται από τον ποταμό Δνείπερο και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τουλάχιστον 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού θα κατακλύσουν τις πεδιάδες στη νότια Ουκρανία, ακόμη και τη Χερσώνα αν ο όγκος του νερού απελευθερώνονταν σκόπιμα.

Η Ουκρανία ζήτησε να σταλεί διεθνής ομάδα παρατηρητών στη Καχόφκα, για τον φόβο της καταστροφικής διαρροής του όγκου του νερού η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Επισημαίνει ακόμη και το ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έχει πληγεί το 40% των υποδομών ενέργειας και οι διακοπές ρεύματος είναι αρκετά συχνές.

Παράλληλα, η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιοχή της Χερσώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μετά τον βομβαρδισμό της, στρατηγικής σημασίας, γέφυρας Αντονίφσκι στον ποταμό Δνείπερο, ανακοίνωσαν πως πέτυχαν την απελευθέρωση συνολικά 88 οικισμών από την κατοχή των Ρώσων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Κίριλ Τιμοσένκο, τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν, επίσης, 551 οικισμούς στο Χάρκοβο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: