«Μοιpάζουν» χρήμα ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ – Ποιοι θα πάρουν άμεσα τον δρόμο για το ΑΤΜ


Ξεκίνησαν από χθες, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, πληρωμές στην Ελλάδα. Ποιοι είδαν και θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς. Την εβδομάδα 17 έως 21 Οκτωβρίου γίνονται προγραμματισμένες πληρωμές από e-ΕΦΚΑ ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, 75.5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 109.000 περίπου δικαιούχους.


Διαφ.

Δείτε επίσης: Τραγικό: Η κυβέρνηση δίνει 50€ επιδότηση σε όποιον σκοτώσει αυτό το ζώο!

Ρίτσα Μπιζόγλη: Αγωνία για την ζωή της! Πώς κατέληξε ξαφνικά στο νοσοκομείο;

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Ρίτσα Μπιζόγλη: Αγωνία για την ζωή της! Πώς κατέληξε ξαφνικά στο νοσοκομείο;

Τι πληρώνεται μέσα στην εβδομάδα

1. Από τον e-ΕΦΚΑ καταβάλονται:

– 24,5 εκατ. ευρώ σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– 13,5 εκατ. ευρώ σε 41.692 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

2. Από τη ΔΥΠΑ γίνονται οι εξής καταβολές:

– 15 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 21 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

εφκα-οαεδ-ατμ-λεφτα-πληρωμεσ-18-10

Δεν παραγράφονται στα 10 χρόνια 43,43 δις

Δεν παραγράφονται στα 10 χρόνια τα χρέη ύψους 43,43 δισ. ευρώ, προς τον ΕΦΚΑ. Τα χρέη αυτά, έχουν βεβαιωθεί από το ΚΕΑΟ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται από τη διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση, σε συνδυασμό με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Έτσι, με τις μεθοδεύσεις αυτές μένουν έξω από το «κούρεμα» της παραγραφής όλα τα χρέη που υπάγονται στο ΚΕΑΟ και το ύψος τους, την 30η Ιουνίου 2022 είχε εκτοξευτεί σε 43,43 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την παραγραφή των χρεών στην 20ετία και όρισε στη 10ετία τον χρόνο παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Κατόπιν το υπουργείο Εργασίας έπρεπε να προσαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία στη δικαστική απόφαση, αλλά χρησιμοποιεί μια πολύ διασταλτική ερμηνεία.

Ενώ εργατολόγοι τονίζουν ότι η παραγραφή πρέπει να είναι οριζόντια για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί, προ δεκαετίας, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει διάταξη η οποία περιορίζει το εύρος της απόφασης του ΣτΕ. Ειδικότερα, το άρθρο 95 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την «Παραγραφή αξιώσεων Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» προβλέπει συγκεκριμένα:

«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η αξίωση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) για την είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές βεβαιώθηκαν. Η παραγραφή διακόπτεται στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 138 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), περί του καθορισμού των περιπτώσεων διακοπής της παραγραφής των χρηματικών απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και με την κοινοποίηση πράξης βεβαίωσης, εν ευρεία ή εν στενή εννοία, προς τον ασφαλισμένο».

Δηλαδή, εάν ένα χρέος προς το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ, ηλικίας 20 ετών, έχει περάσει στο ΚΕΑΟ και έχει βεβαιωθεί από το ΚΕΑΟ πριν από π.χ. 2 χρόνια, δεν παραγράφεται, άμεσα, αλλά θα παραγραφεί σε 10 χρόνια μετά τη βεβαίωση από το ΚΕΑΟ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: