Ο πληθωρισμός έσπασε και πάλι το φράγμα του 12% τον Σεπτέμβριο και ο κόσμος προσπαθεί εναγωνίως να βρει οικονομικά στηρίγματα. Οι χρυσές λίρες φαίνεται πως έχουν γίνει ανάρπαστες στην κοινωνία, με την τιμή τους να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Εκτόξευση για τις χρυσές λίρες – Που έχουν φτάσει
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η τιμή της χρυσής λίρας που καταγράφει υψηλό 14ετίας, αποφέροντας – σε περίπτωση ρευστοποίησης – σημαντικά κέρδη στους κατόχους της.
Το πολύτιμο μέταλλο ανέκαθεν θεωρείτο «καταφύγιο» για τους επενδυτές ενάντια στους γεωπολιτικούς κινδύνους, γεγονός που ανεβάζει τη ζήτηση και άρα, την τιμή του. Με τον μεν, πληθωρισμό, λοιπόν, να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του ως απόρροια και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το δε, αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί έναντι του ευρώ, η τιμή του χρυσού έκλεισε την περασμένη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.740,6 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη 0,7% ή 12 δολαρίων/ουγγιά.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μία χρυσή λίρα πωλείται σήμερα έναντι 386,06 ευρώ όταν το 2009 «έπιανε» μόλις 158,08 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κάποιος αποφάσιζε να ρευστοποιήσει, για παράδειγμα, 50 λίρες θα είχε λαμβάνειν πάνω από 19.000 ευρώ, ενώ πριν από μία 14ετία το αντίστοιχο ποσό θα περιοριζόταν σε 7.904 ευρώ. Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή καταγράφηκε το 2020 (373,87 ευρώ), γεγονός που συνδέεται με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις αναταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.
Πηγή