Η Τουpκία προκαλεί, οι ΗΠΑ την «χαστουκίζουν»: Η ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο και η νέα προειδοποίηση για τους S-400 – Πολιτική


Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται ασταμάτητα έναντι της χώρας μας, με τον Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να μας αποκαλεί ως «μηχανισμό απειλής», με αφορμή τον εξοπλισμό μας με μαχητικά.


Διαφ.

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τοποθετήθηκε σχετικά στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο».

«Τώρα που κάνω ψυχοθεραπεία...» - «Πάγωσαν» όλοι με την Κατερίνα Καινούργιου

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

«Τώρα που κάνω ψυχοθεραπεία...» - «Πάγωσαν» όλοι με την Κατερίνα Καινούργιου

«Ο Ερντογάν κάνει αναφορά στο ’74. Λέει με λίγα λόγια ότι όπως το 1974 έτσι θα έρθουμε ξαφνικά και θα κάνουμε επίθεση και απόβαση στην Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Συνέχισε, εκτιμώντας ο ίδιος πως δεν πιστεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα εισέλθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με τη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που είμαστε εξοπλισμένοι σε τέτοιο βαθμό.

«Προσπαθεί να εκφοβίσει εμάς, να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, το δεύτερο είναι πως απειλεί με αυτόν τον τρόπο τους Αμερικανούς ότι θα δημιουργήσει ρήγμα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο διεθνολόγος.

Επισήμανε πως αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί ωστόσο, είναι η δημιουργία μιας «τοπικής κατάστασης» τύπου Ιμίων. «Εκεί μπορεί να πει πως “εγώ δεν αποχωρώ εάν δεν δεσμευτούμε για διάλογο εφ’ όλης της ύλης» προσέθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

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

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Νίκος Σπανός δήλωσε, με τη σειρά του, πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν και να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός από την μεριά μας.

«Η Άγκυρα πιθανότατα αυτή τη στιγμή να ήθελε να προκαλέσει τη χώρα μας σε ένα θερμό επεισόδιο, βάζοντας μας σε δύσκολη θέση» είπε ο κ. Σπανός.

Ο αντιδήμαρχος Καστελλορίζου, Στράτος Αμύγδαλος δήλωσε πως δεν ανησυχούν για τίποτα, νιώθουν πολύ όμορφα και αισιόδοξοι για το μέλλον τους και τόνισε πως όσοι κάνουν τη δουλειά τους, την κάνουν πολύ καλά.

«Δεν υπάρχουν πλέον φοβικά σύνδρομα στο Καστελλόριζο, είμαστε πολύ δυνατοί» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Δεσποτόπουλος απάντησεπως η τουρκική πλευρά έχει κλείσει κάθε δίοδο επικοινωνίας και αυτό το χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο».

Η νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμηνύει πως οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον και νέες κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αποπεμφθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά νέων αλλά και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των μαχητικών F-16 που κατέχει.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA, ξεχωριστές και επιπλέον από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: