Κατακpάτηση Υγρών: Γιατρός Αποκαλύπτει 7+1 Τρόποuς Για Να Απαλλαγείται Από Το Βάσανο Της Κατακράτησης
Κατακράτηση Υγρών: Γιατρός Αποκαλύπτει 7+1 Τρόπους Για Να Απαλλαγείται Από Το Βάσανο Της Κατακράτησης
H κατακράτηση υγρών που ταλαιπωρεί το 90% των γυναικών -ανεξαρτήτως ηλικίας- προκαλεί αύξηση του βάρους μας.
Μπορεί να προκληθεί από λάθος διατροφή ,δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές, τοξίνες αλλά και παθήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος.
Ο διευθυντής παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Σωτήρης Αδαμίδης μάς δίνει λύσεις για να απαλλαγούμε από το δυσάρεστη αίσθηση πρηξίματος.
1) Μειώστε την πρόσληψη αλατιού
Όταν τρώμε περισσότερο αλάτι, η φυσική αντίδραση του σώματος είναι να βγάζει νερό από τα κύτταρα και έτσι προκαλείται κατακράτηση. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές ,κονσέρβες ,chips κτλ.
2) Πιείτε περισσότερο νερό
8-10 ποτήρια/ημέρα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά εάν ο οργανισμός έχει σωστή ενυδάτωση ελαττώνεται η κατακράτηση γιατί αποβάλουμε περισσότερο αλάτι από το σώμα μας.
3) Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
π.χ. μαύρη σοκολάτα,σκούρα πράσινα λαχανικά ,δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς. Σε πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε γυναίκες κατά τη διάρκεια του κύκλου τους(προ-εμμηνορυσιακά) ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, παρατηρήθηκε ανακούφιση από τα φουσκώματα της κοιλιάς και του οιδήματος των άκρων με δόση μόλις 200mg μαγνησίου ημερησίως.
4) Τρώτε γιαούρτι
Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετά θρεπτικά συστατικά. Συχνά πίσω από την κατακράτηση κρύβεται η έλλειψη πρωτεΐνης. Το γάλα, το τυρί cottage και το ψάρι βοηθούν επίσης αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση του οιδήματος.
5) Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο
Μια ακόμη από τις αιτίες της κατακράτησης είναι η έλλειψη του από τον οργανισμό μας. Χωρίς το κάλιο η ρύθμιση του αλατιού (νάτριο) είναι αδύνατη. Η ανεπάρκεια του οδηγεί σε πρήξιμο και αύξηση του σωματικού βάρους. Ροδάκινα , πατάτες, σπανάκι, ντομάτες, βατόμουρα και μπανάνες είναι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και βοηθούν στην απομάκρυνση πλεονάζοντος υγρού από το σώμα μας.
6) Γυμναστείτε
Η άσκηση βοηθάει στην αποβολή αλατιού και νερού από το σώμα μας μέσα από αυξημένη διούρηση ,ιδρώτα και εντονότερη αναπνευστική λειτουργία. Μπορούμε να αυξήσουμε το νερό μέσα στα κύτταρά μας -που είναι καλό και για την υγεία μας- με την γυμναστική ,η οποία αυξάνει το μέγεθος των μυϊκών κυττάρων και αυτά με τη σειρά τους διψούν για νερό για την απαραίτητη λειτουργία τους.
7) Ελέγξτε το άγχος
Το χρόνιο stress αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόνης η οποία επηρεάζει ευθέως την κατακράτηση ,όπως ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει κορτιζόνη για θεραπευτικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια του άγχους εγκρίνεται μια ορμόνη που λέγεται αντιδιουρητική (ADH) ,η οποία είναι εκείνη που στέλνει σήμα στους νεφρούς για την ποσότητα του νερού που πρέπει να γυρίσουν πίσω στο σώμα μας (επαναρροφήσουν).
8) Κοιμηθείτε περισσότερο
Λίγες γυναίκες μπορούν να πιστέψουν ότι ένας καλός ύπνος είναι το ίδιο σημαντικός με την άσκηση και τη δίαιτα. Ο ύπνος επηρεάζει τη συμπαθητική νεύρωση στους νεφρούς ,οι οποίοι κρατούν την ισορροπία του νατρίου (αλάτι) και του νερού. Ο καλός και αρκετός (7 ώρες τουλάχιστον) ύπνος βοηθά στη σωστή ενυδάτωση και την αποφυγή της κατακράτησης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες κτλ) καθώς και σε διαφορά διουρητικά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά. Δεν συνιστάται η λήψη τους, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ μετά από σύσταση του γιατρού και εφόσον έχει προηγηθεί η εκτίμηση της αιτιολογίας του οιδήματος/κατακράτησης. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα απλό και ανώδυνο test στο ιατρείο που κρατά λίγα λεπτά.
Αυτή η εξέταση-μέθοδος μας δίνει τη σωστή αναλογία υγρών (ICW:ECW) σε σχέση με εκείνη της ασθενούς ,οπότε μας καθοδηγεί στη λύση του προβλήματος της κατακράτησης και του περιττού βάρους. Επίσης μας οδηγεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας , η οποία τείνει να αποτελεί συνιστώσα του μεταβολικού συνδρόμου , όπως ο κ. Αδαμίδης έχει επανειλημμένα τονίσει σε ομιλίες του στα συνέδρια της ESoDiMeSO ( Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας) της οποίας είναι πρόεδρος.
Σωτήρης Αδαμίδης, MD – PhD
Πρόεδρος European Society of Diabetes Metabolic Syndrome & Obesity (ESODiMESO)
www.adamidinet.gr
fb: Sotiris Adamidis
Πηγή