«Κοuνά το δάχτυλο» ο Μαγιοpκίνης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού: «Οι ανοικτοί χώροι διασκέδασης φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων» (video)


Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.


Διαφ.

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως «κάμπτεται η μεταδοτικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη κορύφωση της μεταδοτικότητας που πρέπει να ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η καμπύλη κάμπτεται, που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα αρχίζει και πέφτει».

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

14 διάσημοι Έλληνες με τσιγγάνικη καταγωγή - Με τον 8ο μείναμε κάγκελο

Δείτε επίσης: «Βόμβα» στο Survivor 5: Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης του ριάλιτι μια βδομάδα μετά τον τελικό

Για το γεγονός πως σήμερα είναι η πρώτη ημέρα χωρίς ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας που θα γίνεται από τον ΕΟΔΥ κάθε Τρίτη πλέον τόνισε πως «η αναφορά του ΕΟΔΥ θα είναι πιο αντικειμενική όταν γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή αναφορά είχε σημασία στην διάρκεια της επείγουσας φάσης. Τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορείς να τους βρεις και στο διαδίκτυο και να έχει εικόνα ο κόσμος, αλλά η εβδομαδιαία ανακοίνωση θα περιέχει πιο αντικειμενικά στοιχεία».

Αναφορικά με τις «εστίες μετάδοσης» που ευθύνονται για τα χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «η μεταδοτικότητα σχετίζεται αυτήν την περίοδο με χώρους διασκέδασης, που αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτοί. Εκεί ο κόσμος πηγαίνει χωρίς μάσκα, δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα εκεί και έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Φαίνεται πως οι εστίες της μετάδοσης είναι εκεί».

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

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν 4η δόση εμβολίου & πόσους μήνες μετά την προηγούμενη - Σύσταση από ECDC και EMA

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όπως επίσης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστούν τη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού (τέταρτη δόση) σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Αντίθετος στην επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Όπως χαρακτηριστικλα αναφέρουν ECDC και ΕΜΑ, καθώς ένα νέο «κύμα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι κρίσιμο οι αρχές δημόσιας υγείας να λαμβάνουν υπόψη τους άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών καθώς και ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας για δεύτερη αναμνηστική δόση, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά σε άτομα που έχουν λάβει την προηγούμενη ενισχυτική δόση εδώ και πάνω από 6 μήνες. Τον Απρίλιο ECDC και ΕΜΑ είχαν συστήσει τη δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 80 ετών. Τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους στο πλαίσιο των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Όσον αφορά στη δεύτερη ενισχυτική δόση στον ευρύτερο πληθυσμό, ECDC και ΕΜΑ σημειώνουν ότι προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: