Μια Ελληνίδα Κτηνίατρος Με Διεθνή Δράση Για Χιμπαντζή: «Δεν Θα Έπρεπε Ποτέ Άγρια Ζώα Να Μπαίνουν Σε Συνθήκες Που Καλούν (κατά κάποιους) Τη Θανάτωσή Τους»


Μια Ελληνίδα Κτηνίατρος Με Διεθνή Δράση Για Χιμπαντζή: «Δεν Θα Έπρεπε Ποτέ Άγρια Ζώα Να Μπαίνουν Σε Συνθήκες Που Καλούν (κατά κάποιους) Τη Θανάτωσή Τους»


Διαφ.

Η θανάτωση του χιμπαντζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα, τις τελευταίες ώρες, στα social media, με πολλούς χρήστες να αντιδρούν στην απόφαση που πήρε ο ζωολογικός κήπος μετά την απόδραση του ζώου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και μια κτηνίατρος με διεθνή δράση, η Dr. Anna Katogiritis, της οποίας η ανάρτηση έχει γίνει viral:



«Μου έχουν σταλεί email για να εκφέρω γνώμη σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Αθήνα, όπου ένας ενήλικας (alpha male) χιμπατζής θανατώθηκε αφότου δραπέτευσε. Προσωπικά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες δραπέτευσης και τα κτηνιατρικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν, πέρα από αυτά που έχουν δημοσιευθεί.

»ΩΣΤΟΣΟ: Πρόκειται για ένα πάρκο που δεν στήριξα και δεν θα στηρίξω ποτέ στη ζωή μου (βλ. δελφινάρια και άλλα).

»Για το συμβάν έχω ενημερώσει και προσωπικά την Πρέσβειρα Ειρήνης Δρ. Τζέιν Γκούντολ (Dr. Jane Goodall). Άλλωστε, για τις δράσεις του πάρκου είχαμε εκτενείς συζητήσεις μεταξύ μας όταν επισκεφθηκαμε μαζί την Ελλάδα το 2016 και 2018.

»Το ότι σκοτώθηκε ένα ζώο που στην άγρια φύση απειλείται με εξαφάνιση μπορεί να προκαλέσει μόνο εξόργιση. Το συμβάν αποτελεί άλλη μια απόδειξη του λόγου για τον οποίο αυτά τα ζώα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε τέτοιους χώρους. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τη φύση και να σέβονται την άγρια ζωή από το να τα παίρνουμε σε φυλακές ζώων.

«Το συμβάν αποτελεί άλλη μια απόδειξη του λόγου για τον οποίο αυτά τα ζώα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε τέτοιους χώρους. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τη φύση»

»Ως η μόνη Ελληνίδα κτηνίατρος που έχει συνεργαστεί και διδαχτεί από την Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ Δρ Τζειν Γκούντολ και την ομάδα της, και έχοντας δουλέψει πρωτίστως με άγριους χιμπατζήδες στο φυσικό τους περιβάλλον σε αφρικανικές χώρες, δεν μπορώ να σκεφτώ περιστατικό στο οποίο δεν καταφέραμε να δώσουμε επιτυχώς ηρέμηση σε άγριους χιμπατζήδες. Θα με ενδιέφερε, λοιπόν, να μάθω τι πρωτόκολλα προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν για την ηρέμηση του ζώου αυτού και γιατί έδωσαν μόνο 20 λεπτά (όπως αναφέρεται σε άρθρα) για να λάβουν μια τόσο τελική και μη αναστρέψιμη απόφαση.

»Επαναλαμβάνω πως τα ζώα αυτά ΔΕΝ ανήκουν σε τέτοιους χώρους, και κανείς δεν θα έπρεπε κατά την ταπεινή μου γνώμη να στηρίζει τέτοια εκθέματα ζώων.

»Δεν θα έπρεπε ποτέ άγρια ζώα να μπαίνουν σε συνθήκες και καταστάσεις που καλούν (κατά κάποιους) τόσο δραστικά μέτρα όπως η θανάτωσή τους.

«Δεν θα έπρεπε ποτέ άγρια ζώα να μπαίνουν σε συνθήκες και καταστάσεις που καλούν (κατά κάποιους) τόσο δραστικά μέτρα όπως η θανάτωσή τους».

»Αν κανείς θέλει να βοηθήσει τους χιμπατζήδες ουσιαστικά μπορεί α) να διαβάσει για το έργο σημαντικών οργανώσεων όπως του The Jane Goodall Institute (χάρη στις δράσεις του οποίου έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των υπέροχων αυτών πλασμάτων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται), β) να δωρίσει χρήματα ώστε να συνεχίσουν τα σημαντικά αυτά προγράμματα στην Αφρική, ή γ) να πραγματοποιήσει εθελοντικό έργο σε κέντρα αποκατάστασης σε αφρικανικές χώρες (πάντα σε αυτά που είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα από την PASA Primates: Pan African Sanctuary Alliance)

»Μακάρι να βρισκόμουν Ελλάδα ώστε να συμμετάσχω και εγώ ενεργά σε οποιαδήποτε διαδήλωση γίνει για αυτή την εγκληματική ενέργεια, ωστόσο λόγω εγκυμοσύνης απουσιάζω από την χώρα.

»(Φωτογραφία: χιμπαντζής που βρίσκεται σε προστατευμένη νήσο στο Κονγκό- αφότου διασώθηκε από το Jane Goodall Institute)».

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως ανακοίνωσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μετά το περιστατικό:

«Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5 -10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του, μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν την συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωση τους.

»Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από το χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

»Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: