Κολυμβητές δέχθηκαν επίθεση από μέδουσες στη Μασσαλία σε ένα περιστατικό που τρομάζει, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είδος «πρωταγωνίστησε» σε αυτό.
Δείτε επίσης: Πανικός στα Χανιά – Εντοπίστηκε τεράστιος κίνδυνος
Όπως αναφέρει το lindependant.fr και μεταδίδει η ΕΡΤ, το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 8:30 το πρωί, αρκετές εκατοντάδες ερασιτέχνες κολυμβητές βρέθηκαν στο Σατό Ντ’ Ιφ, στη Μασσαλία, για τον κολυμβητικό αγώνα ανοιχτής θαλάσσης «Monte-Cristo», έναν αγώνα κολύμβησης μήκους 5 χλμ.
Ακούγονταν κραυγές από τους αθλητές
Μόνο που μετά από πέντε λεπτά, κραυγές άρχισαν να ηχούν μεταξύ των αγωνιζομένων. Ο λόγος; «Η παρουσία πολλών μεδουσών που επιτέθηκαν μαζικά στους κολυμβητές», εξηγεί ο Φρανσουά Ζακέλ του SNSM στο μικρόφωνο του BFM Marseille Provence.
Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν επρόκειτο για μωβ μέδουσες. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, οι διασώστες διέσωσαν περίπου σαράντα αγωνιζόμενους με το λεωφορείο τους για να τους μεταφέρουν στην παραλία Πράδο όπου είχε προγραμματιστεί η άφιξη.
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Εκεί, άλλα 40 άτομα που συμμετείχαν σε δεύτερο αγώνα ήρθαν για να παραπονεθούν για τσιμπήματα. Όλοι τους περιποιήθηκαν τις πληγές τους με… αφρό ξυρίσματος.
Μωβ μέδουσες: «Σα να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο», λέει λουόμενη που δέχθηκε επίθεση (Video)
Σε μεγάλο πρόβλημα για τους λουόμενους εξελίσσονται οι μωβ μέδουσες, που ολοένα και διασπείρονται στις ελληνικές θάλασσες.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα εντοπίστηκαν και σε πολλές παραλίες της Αττικής.
Δείτε επίσης: Μωβ μέδουσες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση τσιμπήματος – Τότε αναμένεται η ύφεση του φαινομένου (video)
Μια λουόμενη, η Βαρβάρα Σαμοθρακίτου, που τσιμπήθηκε από μωβ μέδουσα σε παραλία της Σαλαμίνας περιέγραψε στο κανάλι του OPEN ότι αισθάνθηκε σαν να την ακούμπησαν με καυτό σίδερο, σα να την χτύπησαν με ρεύμα σε πολλά σημεία, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Τη στιγμή που με τσίμπησε ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα σε πολλά σημεία. Σαν να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να το περιγράψω», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η λουόμενη, κάνοντας λόγο για μια τρομερά δυσάρεστη εμπειρία.
Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα
Πλέον η συζήτηση με τον κ. Βαφείδη αφορά στις επώδυνες συνέπειες που αντιμετωπίζει όποιος υποστεί το τσίμπημα από μια μωβ μέδουσα, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης: «Αυτοί οι οργανισμοί περιέχουν μια εξειδικευμένη ομάδα κυττάρων, τα κνιδοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα μόλις ερεθιστούν – μηχανικά ή χημικά – εκτοξεύουν μικροσκοπικά ακόντια. Τα μικροσκοπικά ακόντια εισβάλουν στον ξενιστή – εισβάλουν δηλαδή στο θύμα – και ανάλογα με την τοξίνη που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από επιπτώσεις.
Οι μωβ μέδουσες περιέχουν μια νευροτοξίνη, της οποίας το χαρακτηριστικό είναι ότι έχει πάρα πολύ χαμηλό pH, δηλαδή είναι σαν να ρίχνουμε οξύ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για εκείνες τις ομάδες, οι οποίες είναι ευπαθείς. Μιλάμε για παιδιά και ηλικιωμένους. Σ’ αυτές θα πρέπει να προστεθούν και όλοι αυτοί που έχουν μια ευπάθεια σε αλλεργικά σοκ ή σε αλλεργιογόνα», τονίζει.
Το τσίμπημα προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Γι’ αυτό και στο συνολικό πρήξιμο από την έκρηξη της ισταμίνης χορηγούμε αντισταμινικά.
«Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η πρώτη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την φλεγμονή με την τοποθέτηση παγωμένου νερού ή παγοκύστης ή πάγου. Να πέσει η φλεγμονή και στη συνέχεια να καθαρίσουμε όσο μπορούμε με πιο ελαφρύ τρόπο.
Να φύγουν τα υπολείμματα από τα ακόντια – τα οποία έτσι και αλλιώς δεν τα βλέπουμε – κάνοντας έναν τοπικό καθαρισμό, μια τοπική πλύση και στη συνέχεια να βάλουμε κάτι που να εξουδετερώσει το οξύ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μαγειρική σόδα.
Δυο σταγόνες μαγειρικής σόδας σε μια κουταλιά είναι αρκετές για να γίνει κάτι σαν κρέμα και αυτήν την κρέμα την βάζουμε επάνω στο σημείο. Παράλληλα, συνιστάται και η χρήση αντισταμινικών. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν πιο έντονα συμπτώματα (ναυτίες, πονοκέφαλοι, εμετοί κ.α.) θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό», υπογραμμίζει.
Ο Καθηγητής Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας δίνει τις δικές του συμβουλές με στόχο την προστασία των λουόμενων: «Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι όταν δούμε τις μωβ μέδουσες θα πρέπει να τις αποφεύγουμε. Συνάμα,αυτό που βλέπουμε δεν είναι όλη η εικόνα. Αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται και σε μεγαλύτερα βάθη που ενδεχομένως να μην έχουμε οπτική επαφή.
Να νομίζουμε, δηλαδή, ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή σχετικά καθαρή και να δεχθούμε επίθεση ή να πέσουμε επάνω τους. Εκείνο που θέλει μεγάλη προσοχή – όταν τις εντοπίσουμε – είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τον χώρο, θα πρέπει να αποφεύγουμε την περιοχή. Δεν θα πρέπει να ‘ρθούμε σε επαφή μαζί τους.
Δεν θα πρέπει να τις βγάλουμε από το νερό. Δεν θα πρέπει έξω από το νερό, όταν θα τις δούμε, να τις πλησιάσουμε γιατί τα κύτταρα αυτά εξακολουθούν να έχουν τη δραστικότητά τους. Από εκεί και πέρα οι λουόμενοι μπορούν να έχουν στοιχειώδη εφόδια μαζί τους – σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας προσβληθεί από αυτά τα συμπτώματα – κάποιο αντισταμινικό ή μαγειρική σόδα και όλα αυτά προληπτικά».
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Βαφείδης τονίζει: «Να αποφεύγουμε με οποιονδήποτε τρόπο την επαφή με τις μωβ μέδουσες. Η περιέργεια αποτελεί κακό σύμβουλο. Είναι όμορφα ζώα αλλά από την άλλη πλευρά κρύβουν όλα αυτά τα συμπτώματα τα οποία μας επιβάλλουν να προστατευτούμε».
Πηγή