Καιρός σήμερα 17/6: Δύσκολο τριήμερο με σφοδρή κακοκαιρία και κίνδυνο για πυρκαγιές – «Καμπανάκι» διαρκείας από Αρναούτογλου και Μαρουσάκη


Καιρός σήμερα: Η Παρασκευή (17/6) θα είναι επίσης μια μέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία της χώρας, με το τριήμερο γενικά να χαρακτηρίζεται από σφοδρή κακοκαιρία, που θα διαρκέσει, ύστερα από όσα έφερε η Genesis.


Διαφ.

Για την Παρασκευή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 31 με 33 βαθμούς, και στα νησιά τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Survivor spoiler 17/06: Ψυχολογικά ράκος ο Άρης Σοϊλέδης - Ζητούσε να αποχωρήσει από το Survivor 5

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 17/06: Ψυχολογικά ράκος ο Άρης Σοϊλέδης - Ζητούσε να αποχωρήσει από το Survivor 5

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα, κυρίως στα βόρεια, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3 με 5 μποφόρ και στα νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα το βράδυ στη Μακεδονία θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, έως 5 μποφόρ. Το βράδυ στα κεντρικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

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

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην Θεσσαλία αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πυρκαγιά σήμερα (17/6)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αφορά περιοχές της Αττικής, τη νότια Εύβοια, το Λασίθι, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο και τα Ψαρά.

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Χάρτης πυρκαγιών

Πρώτα καταιγίδες, μετά 35άρια για τον Αρναούτογλου

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ενόψει του Σαββάτου, προειδοποίησε πως μέσα στην ημέρα ο καιρός θα είναι αρκετά έως και πολύ άστατος σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας.

Οι περιοχές που θα δουν -κατά τόπους- έντονα φαινόμενα θα είναι η Δράμα, οι Σέρρες, η περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, η Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, κεντρική Στερεά αλλά και Πελοπόννησος.

Η Αττική, όπως φαίνεται και στον χάρτη που έδειξε ο μετεωρολόγος, βρίσκεται με αχνό μπλε χρώμα κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να υπάρξουν φαινόμενα είναι υπαρκτές, αλλά μικρές σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Όσο για το κύμα ζέστης που περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα και είχε προαναγγείλει χθες (15/6) ο Σάκης Αρναούτογλου, θα φέρει τα πρώτα 35άρια την Τρίτη.

Αστάθεια μέχρι την επόμενη εβδομάδα βλέπει ο Μαρουσάκης

Και η Παρασκευή θα είναι ημέρα αστάθειας, κυρίως προς τα βόρεια σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να υποχωρεί αυτό το κύμα της αστάθειας και θα ανοίξει ο δρόμος για τις θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη να κινούνται έστω και πρόσκαιρα προς τη χώρα μας.

Ο κ. Μαρουσάκης τόνισε πως το Σάββατο χρειάζεται προσοχή και θα είνα η πιο δύσκολη ημέρα με πολλές καιταιγίδες και μπόρες με την αστάθεια να εντοπίζεται κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό και στο βορειοδυτικό Αιγαίο.

Και η Κυριακή χρειάζεται προσοχή, με τα φαινόμενα να υποχωρούν σταδιακα και στη θέση τους να έρχονται υψηλές θερμοκρασίες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: