Έναν πλήρη οδηγό με τα «SOS» εξέδωσε η ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις χωρίς λάθη. Υπενθυμίζεται πως προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου.
Δείτε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οι παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. υπόχρεων, εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά το σενάριο της παράτασης της περιόδου υποβολής τους.
Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3%
Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.
Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
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Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την δήλωση των αναδρομικών ποσών του 2020
Μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έλαβαν το 2021 αναδρομικές αποδοχές οι οποίες αφορούν το 2020 μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις αναγράφοντας τα συγκεκριμένα εισοδήματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό σημείωμα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
Σημειώνεται ότι η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.
Συγκεκριμένα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.
Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος των αναδρομικών
Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και να την αποπληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις.
Ειδικά οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος από τα αναδρομικά που αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση ενώ οι δόσεις είναι έντοκες με το επιτόκιο να είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των αναδρομικών σε έως 12 δόσεις και να αυξάνεται για περισσότερες δόσεις.
Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα διακανονισμού.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης:
- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς και δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την προσαύξηση 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
- Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
- Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
- Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά στοιχείων ή πληροφοριών.
Πηγή