Τέλος δίπλωμα οδήγησης και άδεια – Τι κατεβάζουμε στο κινητό και από πότε θα ισχύσει


Μεγάλες αλλαγές έρχονται που θα βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση ορισμένων πραγμάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως όλοι ξέρουμε, το ψηφιακό πορτοφόλι ήρθε στην ζωή μας μέσω του «Covid Free Wallet», όμως μετά την άρση υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ξεχάστηκε και πλέον οι πολίτες θα χρειαστεί να εξοικειωθούν με μία νέα εφαρμογή, το «Car Wallet».


Διαφ.

Διαφ.

Δείτε επίσης: Απόφαση – βόμβα: Αφαίρεση διπλώματος για κάτι που κάνει το 99% των Ελλήνων οδηγών καθημερινά!

Survivor spoiler 09/06: «Κόκκαλο» όλοι στο Survivor 5! Τελειώνει από το ριάλιτι και η Ασημίνα Χατζηανδρέου;

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 09/06: «Κόκκαλο» όλοι στο Survivor 5! Τελειώνει από το ριάλιτι και η Ασημίνα Χατζηανδρέου;

Δίπλωμα οδήγησης – Car Wallet: Από πότε θα ισχύσει

Αναλυτικότερα, το «Car Wallet» θα περιλαμβάνει το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή με αποτέλεσμα οι οδηγοί να το έχουν ανά πάσα στιγμή μαζί τους στην εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το ψηφιακό πορτοφόλι θα έπρεπε να είναι σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτιο όμως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα το GΟCAR να γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιούλιο.

Οι οδηγοί θα πρέπει να «κατεβάσουν» το App στα κινητά τους τηλέφωνα και έπειτα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίπλωμά τους, κάτι το οποίο θα έχει και νομική ισχύ, καθώς σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία ο έλεγχος θα είναι πιο γρήγορος και έγκυρος.

Ένας παράγοντας που καθυστερεί την ενεργοποίηση του ψηφιακού πορτοφολιού είναι ότι δεν είχε προβλεφθεί η εξειδίκευση σε περίπτωση αφαίρεσης του διπλώματος από τον οδηγό για τυχόν παραβάσεις. Έτσι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οποιοσδήποτε οδηγός έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση διπλώματος να μπορεί να εντοπιστεί από την Τροχαία μέσω της εφαρμογής «Car Wallet», σε περίπτωση ελέγχου.

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

Τι θα έχει μέσα

Στο σύντομο μέλλον, το Car Wallet θα περιλαμβάνει ψηφιακά όλα τα στοιχεία του οδηγού αλλά και των οχημάτων του, όπως:

  • την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
  • το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
  • τη βεβαίωση τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ)
  • το ιστορικό συντήρησης του οχήματος
  • τις παραβάσεις και τους βαθμούς στο point system

Ποια είναι η δυσκολία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενσωμάτωση της άδειας κυκλοφορίας και του ΚΤΕΟ θα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το 2023 θα ακολουθήσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Το δυσκολότερο όλων είναι η ένταξη του ιστορικού συντήρησης του οχήματος, οπότε αυτό θα είναι και το τελευταίο που θα ενσωματωθεί στο Car Wallet. Ο λόγος είναι ότι αυτό προϋποθέτει όλες οι εργασίες που γίνονται σε ένα όχημα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη βάση δεδομένων, από όλα τα συνεργεία, εξουσιοδοτημένα ή μη.

Κάθε στοιχείο που θα είναι καταχωρημένο στο Car Wallet θα έχει νομική ισχύ. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας, ο οδηγός θα μπορεί να δείχνει το δίπλωμά του ή την άδεια οδήγησης μέσω του Car Wallet, ενώ και οι Αρχές θα μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στα αντίστοιχα στοιχεία.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: