Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με πιπεράτη γραβιέρα Νάξου και φέτα. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα και καραμέλα.
Διαφ.
Διαφ.
Υλικά:
- 1 κεσές γιαούρτι
- 1 κεσές γάλα
- ½ κεσές ελαιόλαδο (και λίγο για το άλειμμα του πυρέξ)
- 2 αυγά
- Πιπέρι
- 2 κεσέδες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
- 1 κεσές άλλο τυρί (φέτα, ή κάποιο κίτρινο)
- 2 κεσέδες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Προαιρετικά , 2-3 κουταλιές βούτυρο και λίγο σουσάμι ή τριμμένη φρυγανιά για την επιφάνεια.
Επί το έργον:
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα 5 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε με το χέρι ή με μια σπάτουλα να γίνουν ένα σχεδόν ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε τα τυριά. Την ξινομυζήθρα σε τρίμματα (ούτως ή άλλως ) και τα άλλα σε κύβους ή σε μεγαλύτερα κομματάκια.
- Ανακατεύουμε πολύ απαλά να μη σπάσουν περισσότερο. Ας τα βρίσκουμε στην ψημένη πίτα. Στο σημείο αυτό αν έχουμε βοηθό τον βάζουμε να πλύνει και να στεγνώσει τον κεσέ του γιαουρτιού αλλιώς παρατάμε το μείγμα μας και κάνουμε εμείς και αυτή τη δουλειά…
- Προσθέτουμε λοιπόν το αλεύρι (εγώ το περνώ λίγο από το σουρωτήρι να αφρατέψει) , και ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένας χυλός περίπου όπως το μείγμα του κέικ.
- Αδειάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ και ψήνουμε για μια περίπου ώρα στη μεσαία σχάρα μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και ο πάτος της πίτας μας.
- Αν θέλουμε πριν τη βάλουμε στο φούρνο πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή φρυγανιά τριμμένη.
Παρατηρήσεις:
- Επειδή τα γιαούρτια κυκλοφορούν σε ποσότητες 200 ml ή 220ml μετράμε τα υλικά με τον κεσέ του γιαουρτιού που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά.
- Στην δεύτερη περίπτωση απλά χρησιμοποιούμε κανονικά αυγά , ενώ στην πρώτη λίγο μικρότερα.
- Για έξτρα γεύση (με τις σχετικές συνέπειες βέβαια), προσθέτουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα.
- Προτιμώ αυτού του είδους οι πίτες να γίνονται λεπτές κι έτσι για τις παραπάνω ποσότητες χρησιμοποιώ το κλασικό οβάλ πυρέξ που έχει διαστάσεις περίπου 28 cmΧ 38 cm.
- Εννοείται ότι μπορούμε να εμπλουτίσουμε την πίτα μας και με άλλα υλικά (αλλαντικά, πιπεριές, λιαστές, ντομάτες κλπ…).
- Η πίτα αυτή είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερη ζεστή, αν και σε πολλούς αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εγώ ζεσταίνω το δικό μου κομμάτι (αν προλάβει να κρυώσει).
Πηγή: cretangastronomy.gr