Μέθανα: Η Καταπράσινη Χερσόνησος Με τις Ιαματικές Πηγές, Το Ηφαίστειο Και Τα Μονοπάτια


Μέθανα: Η Καταπράσινη Χερσόνησος Με τις Ιαματικές Πηγές, Το Ηφαίστειο Και Τα Μονοπάτια


Διαφ.

Η μικρή χερσόνησος των Μεθάνων είναι ιδανική για χαλαρά σαββατοκύριακα αλλά και για ήρεμες διακοπές μέσα στη φύση χειμώνα – καλοκαίρι.



Μπορείτε να την επισκεφθείτε είτε με καράβι μέσω του λιμανιού του Πειραιά είτε οδικώς μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου και στη συνέχεια μέσω Επιδαύρου. Φτάνοντας θα σας δώσει την αίσθηση του νησιού, παρότι δεν είναι, και αν αφιερώσετε λίγο χρόνο θα σας αποκαλύψει όλες τις ομορφιές της. Όπως ξέρετε η Αττική είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Τα Μέθανα βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Πελοποννήσου αλλά ανήκουν διοικητικά στην Αττική. Η περιοχή κατοικούταν από την προϊστορική περίοδο και αρχικά ανήκε στην Τροιζηνία, το 425 π.Χ όμως περιήλθε στους Αθηναίους. Είναι γνωστά για τις όμορφες παραλίες τους, τις ιαματικές τους πηγές και για το ηφαίστείο τους που ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου μαζί με αυτό της Σαντορίνης και της Νισύρου.

Το ηφαίστειο βρίσκεται στα δυτικά της χερσονήσου και είχε έντονη δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ. Μέχρι σήμερα στην περιοχή των Μεθάνων έχουν καταμετρηθεί τριάντα κρατήρες με πιο γνωστό αυτόν που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καημένη Χώρα ο οποίος έχει βάθος περίπου 50 μ., διάμετρο 100 μ. και ύψος 425 μ.

Βαθύ, το γραφικό ψαροχώρι στη χερσόνησο των Μεθάνων/Photos: Shutterstock
Ξεκινήστε την περιήγησή σας στα Μέθανα από την Ακρόπολη κοντά στο Βαθύ, στο λόφο Παλαιόκαστρο. Σύμφωνα με ευρήματα, η περιοχή κατοικούταν από τη Νεολιθική εποχή ενώ τα ερείπια της πόλης που διατηρούνται μέχρι σήμερα ανήκουν στον 4ο με 3ο αι. π.Χ. Επίσης στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τον λόφο μπορείτε να δείτε και τα ερείπια των αρχαίων οικημάτων που σώζονται μέσα στη θάλασσα καθώς και την προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Πάνω από τον λόφο της Ακρόπολης θα βρείτε και τα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του 11ου αι.

Οι τοποθεσίες με αρχαιολογικό ενδιαφέρον δεν σταματούν εκεί. Στο οροπέδιο Θρόνι που βρίσκεται πάνω από το Μεγαλοχώρι θα συναντήσετε τον μεγαλύτερο χερσαίο κρατήρα, από τους τριάντα, του ηφαιστείου των Μεθάνων. Στο σημείο υπάρχει επίσης ένας πύργος του 4ου αιώνα π.Χ και ερείπια ελαιουργείου του 3ου αιώνα π.Χ. Στην κοιλάδα του Σταυρόλογγου που βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου υπάρχει ένας από τους παλαιότερους κρατήρες του ηφαιστείου και ένας αρχαίος πύργος επίσης του 4ου αι.π.Χ. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου σώζονται αρχαίοι λουτήρες αλλά και λείψανα δεξαμενής Ρωμαϊκής εποχής. Στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με απομεινάρια αρχαίου ναού στο εσωτερικό του.

Το κάστρο του Φαβιέρου αξίζει επίσης την προσοχή σας. Βρίσκεται στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο, σε υψόμετρο 80 μ. Πρόκειται για κάστρο του 19ου αι. με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε από τον Γάλλο στρατηγό Νικόλαο Φαβιέρο πάνω στα ερείπια παλαιότερης οχύρωσης του 5ου αι. π.Χ. που είχε χτιστεί κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο από τον Αθηναίο στρατηγό Νικία. Ο Φαβιέρος ήταν αυτός που οργάνωσε και διοίκησε το πρώτο Ελληνικό τακτικό σώμα στρατού, και σε αυτό οφείλει το όνομά του το χωριό Τακτικούπολη απέναντι από τα Μέθανα.

Τα λουτρά των Μεθάνων
Τα Μέθανα φημίζονται από τα αρχαία χρόνια και για τις ιαματικές τους πηγές που είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης. Ο περιηγητής Παυσανίας κάνει λόγο για τις θερμές πηγές των Μεθάνων από τον 3ο αι. π.Χ. Το νερό των πηγών είναι πλούσιο σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών και η θερμοκρασία του ξεπερνάει τους 30 °C που το κάνει ιδανικό για βουτιές ακόμα και τον χειμώνα, οπότε τολμήστε το. Πηγές θα βρείτε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης των Μεθάνων αλλά και στην βόρεια πλευρά της χερσονήσου, στον Άγιο Νικόλαο.

Το καταπράσινο και ταυτόχρονα ηφαιστειακό τοπίο των Μεθάνων έχει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές στις οποίες μπορείτε να συναντήσετε κρατήρες του ηφαιστείου, αρχαία ερείπια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σχεδόν σε όλη τη χερσόνησο, παραδοσιακά χωριά, μικρά ξωκλήσια και σημεία με εξαιρετική θέα. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το Μεγαλοχώρι προς το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίτσας, σε υψόμετρο 550 μ. περνά από τον ακατοίκητο πλέον ομώνυμο οικισμό και στη συνέχεια σκαρφαλώνει στην ψηλότερη κορυφή των Μεθάνων, τη Χελώνα στα 740 μ. υψόμετρο όπου μπορείτε να δείτε στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα βυζαντινής εποχής. Η θέα από την κορυφή είναι συγκλονιστική καθώς φθάνει από την Πελοπόννησο και την Αίγινα μέχρι την Αττική. Από τις πιο γνωστές διαδρομές είναι αυτή προς τον κρατήρα του ηφαιστείου που βρίσκεται κοντά στο παραδοσιακό χωριό Καημένη Χώρα περίπου 4,5 χλμ. από το Βαθύ. Η διαδρομή μέχρι εκεί περνά από κατάμαυρους ηφαιστειακούς όγκους, πεύκα και πουρνάρια. Και από εδώ η θέα είναι μοναδική.

Μια χαλαρή όμορφη βόλτα είναι αυτή στη μικρή χερσόνησο των Αγίων Αναργύρων που μοιάζει με νησάκι. Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, είναι καταπράσινη και μικρή και μπορείτε να περπατήσετε την περίμετρό της μέσω ενός πλακόστρωτου δρόμου. Ξαποστάσετε σε ένα από τα παγκάκια αγναντεύοντας τον Σαρωνικό και επιστρέψετε πάλι στο λιμάνι για να απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: